Bir tablette 1125mg Albendazol içerir. Oval, bikonveks, film kaplı, ortadan çentikli beyazımsı, irice tabletlerdir.

 

 

 

Albendazole benzimidazol karbamat grubu geniş spektrumlu bir antihelmintiktir. Albendazolün etki tarzı yapısal bir protein olan tubulin hücrelerine kuvvetle bağlanmak suretiyledir. Bu tubulinin mikrotubullere polimerizasyonunu önler. Böylece parazit hücrelerinin bütünlüğünü bozarak parazitin ölümüne neden olur.
Albendazol, sindirim sisteminde yaşayan ergin parazitleri olduğu kadar, söz konusu parazitlerin büyük çoğunluğunun 4. ve 5. dönem larvalarını %90 ve daha yüksek oranda yok eder ve özellikler Dictiyocaulus sp. gibi akciğer nematodlarına karşı etkisi ile dikkat çeker. Albendazol, ruminantlarda yaşayan Fasciola türleri üzerindeki etkinlikleri ile diğer ilaçlardan ayrılır. Bu bileşiği diğer benzimidazollerden ayıran bir nokta da vüzuttaki yarılanma önrünün uzun olmasıdır. İnaktif metabolitlere hızla matabolize olmadığından etkili konsantrasyonları plasma ve barsaklarda uzun süre devam eder, bu etkinliğini, olgunlaşmamış ve inhibe larvalar ile ergin nematodlara karşı artırır. Plazmada pik yoğunluğa 15-18 saat arasında ulaşır. Aktivitesi sülfoksil metabolitine bağlı görülmektedir. Uygulanan albendazolün koyunlarda %50'si 5 günde, danalarda %80'i 3 günde idrarla atılır.
Albendazol güçlü ovisid etkiye sahiptir.
Haemonchus sp. Ostertagia sp., T.colubriformis benzimidazollere direnç geliştirebilir. Genel olarak benzimidazol grubu antihelmintikler Trchris sp. ile Onchcerca, Setaria gibi filarial parazitlere karşı sınırlı bir etkinliği sahiptir.

 

 

Sığırların mide, bağırsak, akciğer kıl kurtları ve şeritleri (Haemonchus sp, Trichostrongylus sp, Ostertagia sp, Nematodirus sp, Cooperia sp, Bunostomum sp, Oesophagostomum sp, Moniezia sp ve Dictyocaulus sp) ile ergin karaciğer kelebeklerinin (Fasciola) tedavisinde antalmentik olarak kullanılır.

 

 

Ağızdan yutturularak uygulanan tabletler diyet gerektirmezler. Toz haline getirilen tablet, yemlere karıştırılmak suretiyle verilebilir. Koyun ve sığırlardaki farmakolojik dozu mide, barsak ile akciğer kıl kurtları ve şeritler için 7,5mg/kg; kıl kurtları, şeritler ve ergin kelebekler (fasciola) için 15mg/kg, ca; Dicrocelium dentriticum (Kum kelebeği) için ise 20 mg/kg.ca'dır.

 

 

Karton kutu içerisinde, 10 tabletlik blister ambalajlarda.
Veteriner Hekim reçetesi ile beraber ve veteriner muayenehanelerinde satılır. (VHR)

 

 
 
 
Biomedsol.net  |  Her hakkı saklıdır.  | 

Marka Danışmanı Doruk Demirci